į pirmą puslapį

Kronika

Caritas stovykloje - laikas bendrystei ir susitikimams
Paskelbta: 2023-08-29 10:47:50
 

Rugpjūčio 24-26 dienomis įvyko Telšių vyskupijos Carito organizuota stovykla Palangoje. Į Palangą pakviestos Carito savanorės ir darbuotojos iš skirtingų Lietuvos kampelių. Kelias stovyklos dienas, savanoriai klausėsi įvairių paskaitų, atliko praktines užduotis, o be kita ko spėjo ir trumpai atsikvėpti nuo kasdienių darbų, atsakomybių bei pasimelsti šv. Mišiose, kurias aukojo Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius.

Iš Dievo žodžio semtis jėgų ir išminties
Pirmąją stovyklos dieną visus pasveikino Telšių vyskupijos Caritas vadovė Jūratė Damanskienė, Lietuvos Caritas generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė.
Asmeniniu, jautriu liudijimu pasidalijo Carito koordinatorė Agnė Vasiliauskaitė. Ji pasakojo kaipgi prasidėjo tikėjimo kelionė ir kaip ji pateko į Caritas bendruomenės gretas. Pasak Agnės, didelis džiaugsmas būti Carito dalimi.
Vienuolė s. Vitalija Fedaravičiūtė dalijosi mintimis bei patirtimi apie Dievo žodžio skaitymą, kaip iš Dievo žodžio semtis jėgų bei kasdienės išminties. Savo mintimis apie tai vėliau dalijosi ir stovyklos dalyvės.

Caritas - lyg vilties spindulys
Antrąją stovyklos dieną Caritas stovyklos dalyviai ne tik klausėsi lektorių iš Lietuvos Carito pristatymų, bet ir turėjo laiko atokvėpio minutėlei pajūryje.
Pirmąją dienos dalį Kauno arkivyskupijos Caritas direktoriaus pavaduotoja Milita Žičkutė - Lindžienė dalijosi įžvalgomis apie bažnyčios socialinio mokymo džiaugsmus bei iššūkius šiandienos pasaulyje. Pasakodama ji rėmėsi aktualiais gyvenimiškais pavyzdžiais bei savo asmenine patirtimi. Buvo aptarti krikščioniško socialinio mokymo principai. Stovyklos dalyviai gavo ir praktinę užduotį grupėse, kurią po to aptarė.

Lietuvos Carito generalinė sekretorė D. Bukeikaitė detaliau pristatė Carito struktūrą, aptarė pagrindines kryptis, pasakojo kaipgi patiriame Caritą šiandien.

Antrąją stovyklos dieną vainikavo šv. Mišios, kurias aukojo ir už Caritas organizaciją meldėsi Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius.

Jis savo pamokslą pradėjo sakydamas, jog šios dienos Evangelijos pagal Matą ištrauka apie didžiausią įsakymą skamba šitaip: "Mylėti Dievą ir žmogų, – būtent ši ištrauka yra ir Caritas organizacijos veiklos pagrindas: per pagalbą žmogui tarnauti Dievui. – Tikriausiai jūs turite „blatą“ pas Dievą, kad Viešpats taip suvadovavo, kad būtent šiandien nuskambėtų ši reikšminga ištrauka."

Vyskupas pabrėžė, jog daug atjautos šiose žodžiuose: „Tavo tauta taps mano tauta, tavasis Dievas taps mano Dievu“. Šiuos žodžius galime dar ir toliau pratęsti, sakydami: „tavo vargas ar skausmas bus mano vargu ir skausmu... tavo rūpesčiai taps taip pat ir mano rūpesčiais...“ Caritas organizacija stengiasi savaip įgyvendinti šią misiją, kad nebūtų svetimo skausmo, bet kad visa visuomenė pasijustų viena šeima, siekianti padėti vienas kitam."

Besibaigiant stovyklai Palangoje D. Bukeikaitė pristatė Caritas funkcionavimą šiandieninėje bendruomenėje ir Caritas savanorių bei darbuotojų indėlio svarbą. Nebuvo pamiršti ir Caritas laukiantys iššūkiai. Pasak prelegentės, Caritas - lyg vilties spindulys mūsų bendruomenėse. Ši organizacija visada yra šalia žmonių, todėl svarbu stebėti laiko ženklus, o prireikus - atnaujinti veiklas, kad būtų atliepti to laikmečio visuomenės poreikiai. Svarbu, jog Caritas išliktų artimo meilės vieta, tačiau nenutrūktų ir evangelizacija, o tai - dvigubas iššūkis.

Prieš užbaigiant stovyklą, dalyviai būrėsi į grupeles aptarti kaip kiekviena jų patiria Caritas veiklą.

Dalyvių įspūdžiai
Stovyklos dalyviai dalijosi įspūdžiais apie kelias dienas praleistas stovykloje. Anot jų, po stovyklos pajautė dar didesnę bendrystę, pastiprinimą, dėkingumą ne tik lektoriams, organizatoriams, bet ir vienas kitam. Dalyviai namo išsivežė ne tik naujas žinias, idėjas, pažintis, bet malonius įspūdžius. Tikimasi, kad tokie susitikimai vyks ir ateityje, o Caritas kaip organizacija nenustos augti, pritrauks daugiau naujų savanorių, jaunimo. Visų svarbiausia, kad čia nepritrūktų gerų rankų bei atvirų širdžių!

Telšių vyskupijos Caritas informacija

 
 
 
 
 

 

aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: