į pirmą puslapį

Kronika

Šilutėje atidarytas daugiafunkcinis centras
Paskelbta: 2022-12-05 20:02:19

2022 m. gruodžio 5 d. Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius lankėsi Šilutėje ir dalyvavo daugiafunkcinio centro atidaryme prie Šilutės šv. Kryžiaus bažnyčios.

19 amžiuje Žibų kaime įsikūrusi katalikų bendruomenė po truputį augo ir 1905 metais šalia bažnyčios pastatydino našlaičių prieglaudą, kurioje buvo 60 vietų. Prieglaudai vadovavo vokietės vienuolės – šv. Elzbietos seserys. 1910 metais Žibai buvo įjungti į formuojamą miesto teritoriją ir šiandien yra šiaurės rytinė Šilutės miesto dalis. Sovietinės okupacijos laikais vaikų prieglaudos pastatas buvo atimtas iš Bažnyčios ir nuo 1965 metų paverstas tuberkulioze sergančių vaikų sanatorija „Eglutė“. Po Lietuvos Nepriklausomybės atgavimo vaikų sanatorija buvo panaikinta, o pastatas neturėdamas aiškios panaudojimo paskirties nyko. Grąžinus pastatą Šilutės šv. Kryžiaus parapijai buvo pradėta ieškoti galimybių atnaujinti pastatą panaudojant jį bendruomenės poreikiams.

Šilutės dekano kan. Remigijaus Saunoriaus ir Šilutės rajono savivaldybės mero Vytauto Laurinaičio pastangų dėka pavyko pritraukti lėšų iš Europos kaimynystės programos, LR valstybės, savivaldybės bei kitų šaltinių ir prikelti pastatą naujam gyvenimui įkuriant jame daugiafunkcinį centrą. Pusrūsyje planuojamos edukacinės veiklos, pirmajame aukšte įrengta sakralinio meno ekspozicija ir erdvė seminarams, antrajame aukšte – piligrimų poilsio kambariai, o trečiajame – erdvi salė dideliems renginiams. Šilutė yra įtraukta į šv. Jokūbo kelią, todėl namai pasirengę svetingai priimti piligrimus ir pasiūlyti jiems nakvynę bei kitas paslaugas.

Telšių vyskupas džiaugėsi puikiu katalikų parapijos ir savivaldybės bendradarbiavimu, o taip pat ir puikia ekumenine bičiulyste, nes šventėje dalyvavo ir Šilutės liuteronų kunigas Remigijus Šemeklis, kuris tarė sveikinimo žodį ir įteikė bičių suneštų dovanų. Vyskupas padovanojo padidintą prieš devyniasdešimt metų išleistos atvirutės nuotrauką, kurioje atvaizduota katalikų bažnyčia ir vaikų prieglaudos pastatas. Tuomet ta vietovė buvo vadinama Heydekrug. Po vyskupo palaiminimo šventės dalyviai turėjo galimybę apžiūrėti pastatą bei susipažinti su sakralinio meno ekspozicija.

Telšių vyskupijos kurijos informacija













aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: