į pirmą puslapį

Kronika

Vieningos Lietuvos diena Šilutėje
Paskelbta: 2023-01-15 21:41:29

2023-ieji metai Klaipėdos kraštui yra išskirtiniai, nes švenčiamas Klaipėdos krašto ir Lietuvos Respublikos suvienijimo šimtmetis. Ši proga ypatingai pažymima Šilutėje, nes būtent ten gimė idėja ir buvo pasirašyti teisiniai dokumentai, prijungiantis Mažąją Lietuvą prie Didžiosios Lietuvos.

Sausio 15 d. Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius vadovavo šv. Mišioms Šilutės šv. Kryžiaus bažnyčioje ir meldėsi už Mažosios Lietuvos žmones, dėkodamas Viešpačiui už vienybės dovaną ir melsdamas už žuvusiuosius dėl Tėvynės laisvės. Paraleliai pamaldos vyko ir Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčioje. Susirinkusiuosius pasveikino ne tik vyskupas, bet ir Šilutės rajono savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis.

Po pamaldų tikintieji susibūrė prie pastato, kuriame buvo pasirašytas išskirtinis Lietuvai dokumentas – Klaipėdos krašto (Šilutės) seimo deklaracija. Pastato fasade buvo atidengtas įrašas: „1923 m. čia buvo pasirašyta Klaipėdos krašto (Šilutės) seimo deklaracija“. Deklaracijos šimtmečiui pažymėti jaunimas nuo šio pastato pradėjo bėgimą iki Šilutės savivaldybės, kur buvo pakeltos istorinės Mažosios Lietuvos ir Lietuvos Respublikos vėliavos.

Sveikinimo žodyje Telšių vyskupas priminė apie vienybės reikšmę. Lietuvos priešai vadovaujasi dėsniu „Skaldyk ir valdyk!“, todėl prieš šimtą metų suprastas poreikis vienytis išsaugojo Lietuvos teritorijos vientisumą. Anot ganytojo, praeities įvykiai tepaskatina ir šiandien ieškoti vienybės tarp žmonių. Vyskupas atkreipė dėmesį, jog Šilutės kraštas išskirtinis dar ir tuo, kad jame gyvuoja ir evangelikų liuteronų bendruomenė, todėl svarbu siekti ir krikščionių vienybės.

Prie Šilutės Hugo Šojaus muziejaus buvo atidengtas etnografinio Mažosios Lietuvos regiono sostinės ženklas. Dalyvius nustebino mažųjų šilutiškių pasirodymas, pristatantis visus Lietuvos regionus. „Viena giminė, viena kalba, viena žemė“ – kartojo šventės dalyviai.

Telšių vyskupijos kurijos informacija








aukštyn
TELŠIŲ VYSKUPIJOS KURIJOS REKVIZITAI: Pavadinimas/Beneficiary Account Name: Telšių vyskupijos kurija
Sąskaitos numeris/Beneficiary Account Number: LT73 4010 0428 0001 1641
JA kodas/Beneficiary code: 191270864
Adresas/Beneficiary Address: Katedros a. 5, LT-87131, Telšiai, Lithuania
Banko pavadinimas/Bank Name: LUMINOR bank
Banko SWIFT kodas/Bank SWIFT code: AGBLLT2X
Banko adresas/Bank address: Konstitucijos pr. 21A, LT-03601 Vilnius, Lithuania

 



Sekite mus: